Blog

Bulgur – a sokarcú búzatöret

2022.10.11 08:03
Bulgur – a sokarcú búzatöret

Pofonegyszerű reformköret és ízletes egytálétel egyszerre

A bulgur a közel-keleti konyha egyik sarokköve, mára nálunk, Magyarországon is népszerű köretté és önálló egytálétellé vált.

Mi a bulgur titka?

Alapvetően érett búzaszemekről van szó, amiket előgőzölnek, majd kiszárítják és a kívánt nagyságúra, általában rizs méretűre aprítják. Ezért is hívjuk más néven tört búzaként. Ezek után talán már egyértelmű, de fontos megjegyezni, hogy a bulgur NEM gluténmentes rizsalternatíva. A hőkezelés során kifőtt keményítőt szárítás után lekoptatják róla, ezért a rizzsel ellentétben viszont nem fog főzéskor összeragadni.

Miért lehet egészséges alternatíva?

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint például egy barna rizs.

Hogyan érdemes elkészíteni?

Leforrázható, beáztatható vagy meg is főzhető a bulgurt.

A normál bulgurt a rizshez hasonlóan is megfőzheted kb. 15 perc alatt. A világos és a barna bulgur főzési ideje megegyezik, így bátran keverhető a kétféle bulgur. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni.

Kedvenc egytálétel-receptünk saját csomagolású bulgurunkból!
Ezt az egyszerű egytálételt nagyon gyorsan elkészítheted és tökéletes egy húsmentes ebédnek!

Fetás-aszalt paradicsomos bulgur

Hozzávalók 2 adaghoz

3 dl víz

1 csipet só

15 dkg bulgur

2 evőkanál olívaolaj

10 db aszalt paradicsom

20 db fekete olajbogyó (ha nem szereted az olívabogyót, használj helyette 1 közepes méretű kaliforniai paprikát)

10 dkg feta sajt

2 teáskanál snidling

Elkészítés

A vizet felforraljuk, teszünk bele egy csipet sót, leöntjük vele a egy másik edényben a bulgurt, lefedjük, és állni hagyjuk, amíg magába nem szívja a vizet.

A paradicsomot és az olajbogyót (vagy paprikát) felvágjuk, és a snidlinggel együtt az olíva olajon (ez lehet az aszalt paradicsom olaja is az üvegből) lefedve megpároljuk.

A felkockázott feta sajtot a bulgurral együtt ráöntjük, óvatosan megkeverjük, és a tűzről levéve állni hagyjuk 10 percig.

Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy bazsalikommal ízesíthetjük.