Blog

Amerikai palacsinta receptek - Almás banános zabpalacsinta (gluténmentes, cukormentes, tejmentes)

2021.04.20 15:01
Amerikai palacsinta receptek - Almás banános zabpalacsinta (gluténmentes, cukormentes, tejmentes)

A rohanó hétköznapokban hajlamosak vagyunk elcsábulni, és valami bolti nassolnivaló után nyúlunk, ha beüt az édességvágy! Pedig tudjuk, hogy tele vannak felesleges szénhidrátokkal, egyszerű cukrokkal, pálmazsírral, szójával és még folytathatnánk a sort. Mutatunk most két olyan amerikai palacsinta receptet, amit tényleg 10 perc elkészíteni (az alapanyagok kimérésétől kezdve a sütésen át minden mozzanatot beleszámítva). Ráadásul tele vannak szuper alapanyagokkal, amik hasznos szénhidrátokat, rostokat és vitaminokat tartalmaznak, így tényleg igazi bűntudat nélküli édesélmény :). Az almás banános zabpalacsinta gluténmentes, hozzáadott cukor mentes és tejmentes is, így számos ételallergia esetén is remek választás, ha pedig vegán finomságra vágytok, akkor próbáljátok ki mindenmentes amerikai palacsinta receptünket!

Almás banános zabpalacsinta hozzávalói (kb. 5-6 db-hoz):




    • 1 db érett banán

 

    • 1  alma

 

    • 1db tojás

 

 

 

 

    • 1/2 kávéskanál sütőpor

 




Almás banános zabpalacsinta elkészítése:



1. A banánt valamint az almát pucoljuk meg, távolítsuk el az alma magházát, majd mindkét gyümölcsöt kisebb darabokra vágva tegyük egy késes aprítóba, vagy egy turmixgépbe. 



2. Mérjünk ki 10 evőkanálnyi zabpelyhet, majd ezt is tegyük a turmixgépbe az alma és banán mellé.



3. Továbbá adjunk hozzá az 1 db tojást, a sütőport, a csipet sót, az ízesítésre szánt fahéjat és vaníliát, valamint a kókuszolajat. Ha érett banánnal dolgozunk semmilyen további édesítőre nem lesz szükségünk, azonban ha kevésbé érett, enyhén zöldes banánunk van, ami nem annyira édes még, akkor 1-2 kiskanál ízlés szerinti édesítőszert (pl. xilitpor) adjunk az alapanyagokhoz.



4. Ezután a késes aprító, vagy a turmixgép segítségével nagy fokozaton teljesen pürésítsük össze a hozzávalókat. A zabpalacsinta masszája akkor jó, ha teljesen egynemű, nem találunk már benne nagyon gyümölcs darabokat.



5. Ezután tapadásmentes serpenyőben minimális kókuszolaj felhasználásával süssük aranybarnára az almás banános zabpalacsintákat. Kb. 1/2 merőkanálni mennyiséget használjunk 1 palacsintához. Az első zabpalacsinta sütésekor érdemes jobban figyelni, hogy az otthoni körülmények között kb. mennyi idő kell egy oldal megsütéséhez.



Az elkészült zabpalacsintákat fogyaszthatjátok magában is, de feldobhatjátok kedvenc lekvárotokkal, porédesítővel,magvakkal és aszalványokkal, esetleg olvasztott csokoládéval!



Mindenmentes amerikai palacsinta hozzávalói (kb 8-10 db-hoz):




 

 

 

    •  70 g xilit (vagy egyéb édesítőszer)

 

    •  1 evőkanál chia mag töret  (chia magból otthon is elkészíthető darálóban)

 

    •  1 kiskanál sütőpor

 

 

    •  1 db banán

 

    •  1 evőkanál citromlé

 

    •  1-2 evőkanál étolaj, vagy kókuszszír a sütéshez





Mindenmentes amerikai palacsinta vegán



Mindenmentes amerikai palacsinta elkészítése:



1. A száraz összetevőket, a liszteket, a keményítőt, a chia töretet, a xilitet és a sütőport keverjük össze egy nagyobb tálban.



2. A nedves összetevőket, a növényi tejet, a citromlevet öntsük egy turmixgépbe, adjuk hozzá a banánt és turmixoljuk homogén állagúvá. Keverjük össze egy fakanál vagy spatula segítésével a száraz összetevőkkel és hagyjuk állni a masszát 5-10 percig.



3. Palacsintasütőben hevítsünk egy kevés olajat, majd adagoljuk a tésztát kis halmokban a serpenyőre. 1-2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. A palacsintákat akkor érdemes megfordítani, amikor már a széleken látjuk, hogy kezdenek pirulni, a tésztában pedig kis buborékok szabadulnak fel. Óvatosan fordítsuk  meg, érdemes kisebb méretű palacsintákat sütni, hogy könnyebben tudjunk vele bánni. Kb. 1/3 merőkanálnyi tészta mennyiséggel kapunk könnyen kezelhető, mégis csinos kis palacsintákat.



TIPP: Az amerikai palacsintákat akár külön-külön, mindenki saját ízlésére ízesítheti, ha sütés közben a még nyers felére különböző feltéteket szórunk. Ezek lehetnek csokidarabok, aszalt gyümölcsök, zabpehely, kókuszreszelék, különböző magvak,  gyümölcsök. Ilyenkor érdemes sokkal tovább sütni az első oldalát, hogy a feltétekkel teleszórt oldal minél rövidebb idő alatt átsüljön, a feltétek így nem égnek meg a serpenyőben. 



 



Jó étvágyat :)