Blog

Cukormentes barackos pite

2021.04.20 14:50
Cukormentes barackos pite

A nyári sárgabarack szezon kihagyhatatlan sütije ez a fenséges, barackos pite! Az ízletes és lédús barackokat dióval, valamint rostban gazdag, teljes kiőrlésű liszttel készült,  cukormentes és laktózmentes linzer tésztával párosítottuk és az eredmény tökéletes lett! A gyönyörű színeknek köszönhetően pedig igazán mutatós, így akár vendégváró sütinek is remek választás. 

Hozzávalók:




    • 400 g teljes kiőrlésű liszt

 

 

    • 250 g laktózmentes margarin

 

    • 2 db tojás sárgája

 

    • 1-2 evőkanál kókusz joghurt

 

    • sárgabarack ízlés szerint

 

    • darált dió, (ízlés szerint mandula, vagy mogyoró is lehet)




Elkészítés



1. A hideg laktózmentes margarint morzsoljuk el a liszttel és az édesítőszerrel. Adjuk hozzá a tojás sárgájákat, valamint a kókusz joghurtot. Alaposan gyúrjuk össze a laktózmentes, cukormentes linzer tésztánk hozzávalóit. A tésztát tegyük pihentetni legalább fél órára hűtőbe.



2. Lisztezett felületen vágjuk kettő részre a tésztát, és nyújtsuk ki két egyforma, kb. ujjnyi vastag lapokká. Az egyik lapot helyezzük sütőpapírral bélelt tepsi aljára, majd szórjuk meg vékony rétegben édesítőszerrel kevert darált dióval. Ez a dió réteg segít, hogy a lédús barack ne áztassa el a linzer tésztánkat.



3. A megmosott, megpucolt és félbevágott barackokat helyezzük szorosan egymás mellé a dió rétegen. Ezután a barackok tetejét is szórjuk meg a dióval, majd óvatosan helyezzük rá a másik tészta lapot is. A tészta lapokat oldalt hajtsuk egymásra, a tetejét pedig szurkáljuk meg villával, hogy a sülés közben távozó gőz miatt ne repedjen meg a linzer teteje. A linzer tetejét kenjük le felvert tojássárgájával.



4. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt süssük készre a mennyei barackos, cukor és laktózmentes piténket! Tudjuk, hogy nehéz lesz ellenállni neki, de picit várjatok a kóstolással, amíg a barackok kihűlnek ;)



 



Jó étvágyat!