Blog

Gesztenyés linzer – gluténmentes linzer alaprecept

2021.04.20 14:41
Gesztenyés linzer – gluténmentes linzer alaprecept

Egy jó linzer alapreceptre minden sütni szerető embernek szüksége van, hiszen csak a kreativitásunk szab határt a belőle készülő aprósütemények változatosságának. A gesztenyeliszt kellemes íze mellett gluténmentes is, így tökéletes választás gluténmentes linzer készítéséhez is. A közelgő ünnepek alkalmával is jó szolgálatot tehet ez a gluténmentes linzer recept. Példaként mi három variációban is elkészítettük. Bátran vágjatok bele Ti is, hiszen kb. 30 perc munkával az eredmény egy garantáltan puha és kellemesen gesztenyés ízvilágú süti lesz, amivel bármilyen diétázót levesztek a lábáról.

Hozzávalók:




 

 

 

 

    • 2 tojás

 

    • 160 g vaj (vagy kókuszolaj, laktózmentes vaj, margarin)

 

 

 

 




Elkészítés




    1. A tojásokat a puha vajjal, vagy kókuszolajjal, és a xilit porcukorral kikeverjük.

 

    1. A liszteket, az útifűmaghéjat, a keményítőt és a sót egy tálban összekeverjük, majd fokozatosan összedolgozzuk a vajas tojásos keverékkel, végül a mandula őrleményt is hozzáadjuk, és alaposan összegyúrjuk. Ha még nagyon ragacsosnak érezzük a tésztát, apránként adjunk még hozzá lisztet. Akkor lesz jó a gluténmentes linzer tésztánk állaga, amikor már teljesen elválik az edénytől gyúrás közben, nem tapad a kezünkhöz, de még ujjunkkal megnyomva puha a tészta. Tegyük a tésztát pihenni a hűtőbe legalább 30 percre.

 

    1. A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra, majd formázzuk, szaggassuk a kívánt módon és formában.

 

    1. 180°C-ra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-15 perc alatt süssük készre őket. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, a gesztenyés linzer alja legyen aranybarna, de a teteje még ne piruljon.

 

    1. A kisült és hűlni hagyott gluténmentes linzereket összeragaszthatjuk lekvárral, márthatjuk csokiba, dekorálhatjuk dióval, mandulával, vagy amivel épp megkívánjuk :)  Sütis dobozban tartva akár napokig eltartható.




 



Kellemes sütögetést és jó étvágyat!