Blog

Gluténmentes pizza recept

2021.04.20 14:08
Gluténmentes pizza recept

A pizzának rengeteg rajongója van, ami nem véletlen! A nagy hagyománnyal rendelkező olasz nemzeti étel mára világszerte az egyik legnépszerűbb finomság. Szerencsére otthon is gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a feltétek végtelen számú kombinációjának hála, pedig mindenki a saját ízlésére formálhatja. Sajnos a hagyományosan búzaliszttel készülő tészta a  glutén érzékenyek számára tiltó listás étel. Napjainkban számtalan kész gluténmentes pizza lisztkeverék kapható, de szerencsére ezek nélkül is bátran belevághattok az otthoni gluténmentes pizza sütésbe. Hoztunk most számotokra egy rendkívül egyszerűen elkészíthető receptet, ami ráadásul igen magas rosttartalommal is rendelkezik. Próbáljátok ki. ;)

Hozzávalók:



(1 db normál vastagságú 30 cm átmérőjű pizzához, vagy egy vékony 32 cm átmérőjű pizzához)




 

 

 

 

 

    •  1 kiskanál

 

 

    •  4 g instant élesztő (vagy 12 g friss élesztő)

 

    •  2 evőkanál olívaolaj

 

    •  150 ml langyos víz




Elkészítés
Gluténmentes pizza



1. Mérjük ki a liszteket, a keményítőt, az útifűmaghéjat a sót és a cukrot egy tálba. Fontos, hogy ebben az esetben ne cukoralkoholt (xilit, eritrit) használjunk, mivel ezeket nem tudja hasznosítani az élesztő. Keverjük el őket, csak ezután tegyük hozzá az instant élesztőt, hogy az élesztő és a só közvetlenül ne érintkezzen. 



2. Adjuk a lisztes keverékhez az olívaolajat, majd fokozatosan, apránként a langyos vizet, közben kezdjük el összedolgozni a tésztát. Rugalmas, egyenletes tésztát kell kapnunk, ami ugyan picit "ragacsosabb" tapintású, mint a hagyományos, búzaliszttel készülő kelt tészta, de ha már nem tapad az edény falához, ne adjunk több lisztet hozzá. Az útifűmaghéjban és a lenmaglisztben található rostok a tészta pihentetése során is vesznek még fel vizet. 



3. Fedjük le és hagyjuk pihenni a tésztát langyos helyen. Közben melegítsük elő a sütőt maximális hőfokra (nálunk ez 275 °C volt). Ha a kétszeresére kelt a tészta, enyhén rizslisztes (vagy bármilyen gluténmentes lisztes) felületen sodrófával nyújtsuk ki, széleit hagyjuk picit vastagabbra amit kézzel formázhatunk egyenletesre. 



4. Tegyük pizzasütő formába, vagy tepsibe, majd szurkáljuk meg villával a tésztát. Ezután ízesítsük ízlés szerint, majd süssük meg. Hagyományos gázsütőben 275°C-on kb. 20 perc alatt sült készre, de első sütésnél érdemes kitapasztalni az időt és a hőfokot, mert ez eltérő sütőkben más és más lehet.



Kellemes pizza sütögetést és jó étvágyat!