Blog

Gluténmentes szilvás gombóc

2021.04.20 13:57
Gluténmentes szilvás gombóc

Imádjuk a szilvás gombócot! Legyen bármilyen évszak, napszak, ennek a finomságnak nem lehet nemet mondani. Sajnos azonban a hagyományos szilvás gombóc számos allergiában és intoleranicában szenvedő embernek tiltólistás étel lett a fehérliszt, a burgonya, a tojás, a fehér kristálycukor miatt. Szerencsére a gluténmentes, mindenmentes konyhában nincs lehetetlen, így számos remek alternatíva létezik a szilvás gombócra is. Próbáljátok ki a mi verziónkat is, ami ráadásul igazi villám recept, mindössze 30- 40 perc alatt elkészíthető a gluténmentes szilvás gombóc!

Hozzávalók 14-15 db gombóchoz:




 

    • 3 bögre víz vagy magtej

 

 

 

    • fahéj

 

    • őrölt mandula (vagy dió, mogyoró)




Elkészítés



1. A kölest mossuk át, majd tegyük fel főni a vízzel, vagy tejjel. Tegyünk hozzá xilitet, vagy kókuszvirágcukrot, 2-3 evőkanálnyit. A kölest addig főzzük, míg teljesen szét nem fő (kb 15-20 perc), kifejezetten ragacsos masszát kell kapnunk a végén, amit majd jól tudunk formázni. Hagyjuk kihűlni.



2. A már langyos, vagy hideg köles masszából enyhén nedves kézzel 1-2 evőkanálnyi mennyiséget tegyünk a tenyerünk közepére, és lapítsuk ki. Tegyünk a közepére egy kis kanálnyi szilva lekvárt, vagy aszalt szilvát. Csipkedjük össze a széleket, enyhe mozdulatokkal formáljunk gombócokat a kölesből.



3. A mandula őrleményt keverjük össze 1 evőkanál xilittel, vagy kókuszvirágcukorral, tegyünk hozzá fahéjat ízlés szerint. Hempergessük meg a keverékben a gluténmentes szilvás gombócokat. 



4. El is készültek a gluténmentes, mindenmentes vegán finomságok. Jó étvágyat!



TIPP: Ha langyosan szeretjük a szilvás gombócot, akkor egy jénaiba pakolva, előmelegített sütőben átmelegíthető a már kész gluténmentes szilvás gombóc!