Blog

Gluténmentes tortilla lap és chips

2021.04.20 13:52
Gluténmentes tortilla lap és chips

A gluténmentes tortilla lap receptje kötelező darab minden mentes konyhában! Elkészítése egyszerű és gyors, felhasználása pedig végtelen lehetőségek tárháza :D. A tortilla lapokat ízlésünknek megfelelően bármivel tölthetjük, így tökéletes olyan alkalmakkor is, amikor igazán válogatós társaságot kell megvendégelned. Süss tortilla lapokat, készíts ki mindenféle földi jót, utána pedig mindenki elkészítheti a kedvére való fogást. A nyári forróságban igazi könnyed ételeket készíthettek a segítségével, de akár az év végi ünnep özön zárásaként is jól eshet a szilveszteri buliban valami kíméletesebb fogás. A lapokból pedig pár perc alatt minden pasi kedvenc ropogtatnivalóját, a tortilla chipset készíthetitek el! Ropogós, finom, és garantáltan glutén- valamint ízfokozóktól mentes nasit kaphattok. Natúran is megállja a helyét, de bátran kísérletezhettek a gluténmentes tortilla chipsek fűszerezésével.

Gluténmentes tortilla lap (és chips) hozzávalói (kb. 4-5 db laphoz):




 

 

 

 

    • 1 púpos kiskanál

 

    • 2 dl víz




Gluténmentes tortilla lap elkészítése:



1. A tortilla lap hozzávalóit tegyük egy keverőtálba és robotgép dagasztókarjával, vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát. Akkor jó az állaga, amikor már elválik az edény falától, és érezhetően egy nyújthatú, rugalmas tésztát kapunk. Hagyjuk pihenni a glutémentes torilla tésztát kb. 10 percig. 



2. Osszuk a tésztát 4-5 db egyforma részre, amiket formázzunk gömbölyűre. Zabpehelylisztel, vagy kukoricaliszttel enyhén lisztezett felülteten nyújtsunk belőlük kb. 3 mm vastag tészta lapokat. 



3. Forró serpenyőben, zsíradék hozzáadása nélkül süssük a lapokat minden oldalukon kb. 1 percig (akkor jók a lapok, ha már enyhén barnulni kezd néhány helyen, de még rugalmas, tekerhető).



4. Az elkészült lapokat még forrón töltsük meg és hajtsuk fel, mert kihűlt állapotban már levésbé rugalmas, megtörthet a hajtás során.



Gluténmentes tortilla chips készítése:



1. A fenti módon készítsünk sült tortilla lapokat. 



2. Vágódeszkán vágjuk fel háromszög alakúra a lapokat, akát több lapot egymásra rakva egyszerre is vághatjuk őket, ezzel gyorsítva a folyamatot ;)



3. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a háromszögre formázott gluténmentes chipseket. 



4. Ha szeretnénk ízesített tortilla chipest készíteni, akkor 1-2 evőkanál olvasztott kókuszolajat, vagy olíva olajat ízesítsünk a kiszemelt fűszerekkel (pl. fűszerpaprika, fokhagymapor, bors stb.). A fűszeres olajjal kenjük  meg egy szilikonos ecset segítségével a chipseket. 



5. Kb. 200°C-on 5 perc alatt süssük készre a gluténmentes tortilla chipseket. Első sütésnél érdemes nagyon figyelni, mert eltérő sütőkben picit változhat ez az idő. A  chips akkor tökéletes, ha enyhén barnul és teljesen ropogóssá válik. Kínálhatjuk salsa szósszal, sajtszósszal, fűszeres tejföllel, stb.



Jó étvágyat és kellemes ropogtatást ;)