Blog

Környezetbarát tisztítószerek háztartásunkban - citromsav és szódabikarbóna

2021.04.20 13:09
Környezetbarát tisztítószerek háztartásunkban - citromsav és szódabikarbóna

Otthonunk tisztán tartása alapvető igényünk, amire sok időt, energiát és pénzt is áldozunk. Ma már szinte minden „problémára” kapható külön tisztítószer, amik általában drágák és számos környezetre káros összetevőt tartalmaznak. A tisztítószerek nagy része sajnos a lefolyóban végzi, így bekerülnek a szennyvízhálózatba. Mivel a szennyvíztisztító eljárások nem képesek maradéktalanul kivonni ezeket a káros anyagokat, így ezek természetes vizeinkben végzik, ahol károsíthatják a természetes élővilágot. Tisztítószereink körültekintő kiválasztása nagy felelősség, hiszen környezetünk védelme a mindennapi szokásainknál kezdődik. Szerencsére számos természetes, környezetbarát tisztítószert tudunk felhasználni otthonunkban. A legjobb hír, hogy ezek az anyagok legtöbbünk konyhapolcán már most is megtalálhatóak, áruk gazdaságos, felhasználásuk egyszerű. 

A szódabikarbónát, ecetet, citromsavat, mosószódát  stb. már nagyanyáink is használták tisztítási, fertőtlenítési céllal. Érdemes visszanyúlnunk ezekhez a jól bevált, környezetkímélő módszerekhez, praktikákhoz. Nemcsak a pénztárcánkat kíméljük környezetbarát tisztítószerek használatával, de fontosabb, hogy otthonunkat és a benne lakókat, valamint környezetünket és a természetet is megkíméljük a veszélyes vegyszerektől. Bemutatunk pár hasznos anyagot és módszert, amiknek nagy hasznát vehetjük akár már a tavaszi nagytakarítás alkalmával is. Az első részben a citromsavat szeretnénk picit részletesebben bemutatni, milyen változatosan használható fel takarításhoz.



Citromsav



A citromsav a természetben is megtalálható anyag, főleg a savanyú ízhatású gyümölcsök alkotóeleme, ezen kívül a citromsav-ciklus egyik fő eleme, ami alapvető fontosságú anyagcsere-folyamat minden olyan élő sejtben, amely oxigént használ a sejtlégzés folyamatában. Élelmiszeriparban antioxidáns hatása miatt gyakori adalékanyag. Zsír- és vízkőoldó hatása miatt számos módon felhasználhatjuk környezetbarát tisztítószerként is!




    • Általános fertőtlenítő- és súrolószer: kevés citromsavat szórjunk nedves törlőrongyra, majd alaposan töröljük át vele a tisztítani kívánt konyhai, vagy fürdőszobai felületeket. Végül tiszta vízzel öblítsük le.

 

    • Zsíroldás: zsíroldó hatása miatt tűzhely tisztítására is alkalmas. A sütőt célszerű előmelegíteni a citromsavas takarítás előtt, ezzel könnyítve a zsíroldást. 1-2 evőkanál forró vízzel oldjunk fel ugyanannyi citromsavat, és alaposan dörzsöljük át vele a zsíros felületet. Hagyjuk hatni pár percet, majd öblítsük le.  Edényeken lévő zsíros szennyeződések, makacs odaégett foltok is könnyeben eltávolíthatóak, ha előtte citromsavas forró vízbe áztatjuk őket.

 

    • WC tisztítás: a WC kagylóba szórjunk 3-4 kanál citromsavat, majd hagyjuk állni, akár egész éjszakára, dörzsöljük át a WC-kefével, majd öblítsük le. Tisztít, fertőtlenít és segíti a vízkőlerakódások eltávolítását, kialakulásának megakadályozását.

 

    • Felmosás: 5 liter vízhez tegyünk 2-3 evőkanál szóbadikarbónát, 1 evőkanál citromsavat, ha pedig kellemes illatot is szeretnénk, pár csepp illóolajat is adhatunk a felmosóvízhez.  Érzékenyebb (fa) padlók esetén kis felületen végezzünk próbát.

 

    • Ablaktisztítás: számtalan öko ablaktisztítószer fő alapanyaga a citromsav zsír-és vízkőoldó hatása miatt. Szerencsére otthon is könnyedén készíthetünk házi ablaktisztítót; ½ liter vízhez adjunk 1 evőkanál citromsavat, tegyük permetezős flakonba és használjuk a megszokott módon. Makacs szennyeződés esetén a keverékhez adhatunk kevés gyógyszertári alkoholt.

 

    • Vízkőoldás: tökéletes mindenféle felület, szaniterek, vízzel érintkező eszközök vízkőtelenítésére. Az ecettel ellentétben kellemes, citrusos illatot hagy maga után, valamint nem károsítja a tömítéseket. Nedves szivacsra szórjunk némi citromsavat, és dörzsöljük át vele a kívánt felületet, hagyjuk hatni pár percet, majd mossuk le. Nehezen elérhető helyekhez, vagy nagyobb üvegfelületekhez készíthetünk 6-8%-os citromsav oldatot vízzel hígítva, amelyet szórófejes flakonba töltve permetezhetünk a kívánt helyre. Hagyjuk hatni a kipermetezett oldatot, majd öblítsük át a felületet.  Kávéfőzők, teafőzők, vízforralók vízkőtelenítésére is alkalmas. Készülékek esetében a karbantartási leírásban írottak szerint járjunk el. Ha a kávé- vagy teafőző leírásában nem találunk javasolt eljárást a készülék vízkőtelenítésére, akkor 1 liter vízből és ½-1 evőkanál citromsavból készült oldattal öntsük fel a berendezés víztartályát 2/3 részig, kapcsoljuk be és futtassuk le a vizet, ha szükséges ismételjük meg a folyamatot. Végül 1-2 soron tiszta vízzel is ismételjük meg. Vízforraló esetében ugyanilyen arányú oldattal töltsük fel a készüléket, és hagyjuk benne pár órára, majd alaposan öblítsük át.

 

    • Mosás és folttisztítás: makacsabb, beszáradt foltokat itassunk át kevés vízzel kikevert citromsavval, hagyjuk hatni pár órát, majd öblítsük ki és mossuk ki a ruhadarabot a szokásos módon. Kényesebb darabokon célszerű színpróbát végezni. Mosógép vízkőtelenítésére végezzünk üres mosást, amihez a következő keveréket adjuk: fél liter vízben 5-6 evőkanál citromsav. Fehér ruhák mosásánál a mosószerhez adva 1-2 kanál mennyiségben, fokozható annak fehérítő hatása.

 

    • Mosogatógép: a gép belsejét súroljuk át nedves, citromsavas szivaccsal. Alaposabb tisztítás, fertőtlenítés esetén üres programhoz szórjunk 5 evőkanál citromsavat a gépbe, és futtassuk le a programot edények nélkül.

 

    • Hűtőgép és mikrohullámú sütő: a hűtőgép és a mikró hamar felveszi a benne tárolt illetve melegített ételek illatát. Ezek elűzésére, valamint fertőtlenítésre és tisztításhoz vagy dörzsöljük át a berendezések belsejét 1-2 evőkanál citromsavval és vizes szivaccsal, vagy permetezzük át 5-6%-os oldattal, majd alaposan töröljük át tiszta vizes ronggyal. Kellemesen friss illatú és ragyogóan tiszta lesz ezután hűtőnk és mikrónk belseje.

 

    • Baba eszközök vízkőtelenítése: csecsemők evőeszközeit, cumijait forralással a legegyszerűbb és legkímélőbb fertőtleníteni. Azonban a vízkő itt is problémát okozhat. A forralóvízhez 1 evőkanál citromsavat téve megelőzhetjük a vízkő kialakulását.

 

    • Hobbi: akváriumok, kisállatok itatójának, növények kaspójának és csepegtető tálcájának vízkőtelenítésére is tökéletes a fent ismertetett módszerekkel. 




Szódabikarbóna



szódabikarbóna bikarbonátionból (HCO3−) és nátriumionból (Na+) álló, enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. Savakat semlegesít, mely folyamat közben szén-dioxid keletkezik. Környezetre ártalmatlan, így kiválóan alkalmas élelmiszeripari, gyógyászati, higiénia és fertőtlenítése célokra, valamint házi, környezetbarát tisztítószernek.




    • Súrolószer: kevés vízzel elkeverve, apró szemcséinek, valamint zsíroldó és fertőtlenítő hatásának köszönhetően kiválóan helyettesíti a bolti súrolókrémeket, bármilyen felületen alkalmazható, így konyhai felületek, csempék, fürdőszobai felületek, szaniterek, WC tisztán tartására is használhatjuk. Makacsabb helyeken, például sütőben, a pasztát dörzsi szivaccsal vigyük fel, majd hagyjuk pár órát hatni, majd dörzsöljük át, és alaposan öblítsük le.

 

    • Felmosószer: 2-3 evőkanálnyi szódabikarbónát oldjunk fel egy vödör (kb. 5 l) forró vízben, adhatunk mellé citromsavat, vagy teafaolajat a még erősebb antibakteriális hatás és a friss illat elérésére.

 

    • Illatosítás, szagtalanítás: a bolti légfrissítők és szagtalanítók szintetikus illatanyagokat tartalmaznak, amik károsak lehetnek szervezetünkre. A szódabikarbóna természetes módon megköti a kellemetlen szagokat, amit számtalan helyen bevethetünk otthonunkban is. Szőnyeg: pár kanál szódabikarbónát szórjunk a szőnyegre, alaposan oszlassuk szét, hagyjuk hatni pár órát, sőt akár egy egész éjszakát, majd ezután porszívózzuk fel. Hűtőszekrény: a hűtő takarításánál szódabikarbónával áttörölve a berendezés belsejét egyszerre tisztít, fertőtlenít és szagtalanít. Azért, hogy hosszabban megakadályozzuk a hűtőszekrényben kialakuló kellemetlen illatot, tegyünk egy kis tálkába pár kanál szódabikarbónát és tartsuk a hűtőben. Vágódeszkák: főleg a fa vágódeszkák hamar átveszik a hús, a hagyma és egyéb erősebb illatú alapanyagok szagát. A deszkát jó alaposan súroljuk át szódabikarbónával, hagyjuk hatni 1-2 órát, majd alaposan öblítsük le. A vágódeszka friss illatú és garantáltan fertőtlenített is lesz. Kuka: érdemes lehet a kuka aljába is szórni egy keveset, ezzel semlegesíthetjük a szemetesből áradó kellemetlen szagokat. Matrac: a matracok méretük és súlyuk miatt igen nehezen tisztíthatóak, pedig mindennapi használatban vannak. A szőnyeghez hasonló módon, szúrjunk szódabikarbónát a matracra, dörgöljük bele, amennyire tudjuk, majd pár óra hatóidő után alaposan porszívózzuk át a matracot. Cipők: szórjunk a cipő belsejébe egy kevés szódabikarbónát éjszakára, majd reggel öntsük ki, ha kell porszívó szűkítő csövével porszívózzuk ki a maradékot; a cipőnk belsejét így egyszerre szagtalaníthatjuk és fertőtleníthetjük.

 

    • Mosás: mosószerhez adagolva fokozza annak hatását, segít a makacsabb szennyeződések eltüntetésében, akár áztatáshoz is alkalmazható.

 

    • Mosogatás: az erősen odaégett vagy zsíros edényeket áztassuk szódabikarbónás forró vízbe, majd az áztatás után szórjunk a szivacsra is szódabikarbónát, így könnyedén eltávolíthatóak az erős szennyeződések.

 

    • Ezüst, rozsdamentes acél és króm eszközök tisztítása: nedves szivacs és egy kevés szódabikarbóna használatával kényesebb eszközeinknek is visszaadhatjuk régi csillogásukat. Az eszközöket töröljük át szódabikarbónával, majd öblítsük le.

 

    • Lefolyók tisztítása: eldugult lefolyóba tegyünk 2-3 evőkanál szóbadikarbónát, majd öntsünk rá 2 dl ecetet, ezután dugózzuk le a lefolyót és hagyjuk hatni. A szódabikarbóna és az ecet heves, habzó reakciója az erős szennyeződéseket feloldja. Amikor vége a pezsgésnek, öntsünk rá forró vizet.

 

    • Autó: szódabikarbónával autónkat is teljes körűen tisztán tarthatjuk. Forró vízben feloldott szódabikarbónával króm felületek, lámpák, az autó külseje, a gumiabroncsok moshatóak le. Az ülésekre szórt száraz szódabikarbónát bedörzsölve, majd kiporszívózva frissen tarthatóak a kárpitok is.