Blog

Sajtos brokkolis köles

2021.04.20 12:36
Sajtos brokkolis köles

Pár hozzávalóból laktató és tápláló, mégis könnyen emészthető, gyomorbarát húsmentes fogás készíthető, akár vacsira, akár ebédre is tökéletes ;) Nem kell hozzá más, mint főtt kölés, főtt vagy előzőleg sült brokkoli valamint házi sajtszósz.  A köles nagy kedvencünk, hiszen rengeteg pozitív élettani hatással rendelkezik (könnyen emészthető, probiotikus hatású, segíti a helyes sav-bázis egyensúly kialakítását, gluténmentes, fehérjékben gazdag és még finom is,  nemhiába webshopunk egyik állandó terméke!

Sajtos brokkolis köles hozzávalói (2 főre):




 

    • 1/2 fej brokkoli

 

    •  2-4 gerezd fokhagyma

 

    • 15 dkg reszelt sajt (ízlés szerinti fajta, vegyesen is keverhetjük, kiválthatjuk növényi sajttal is)

 

 

    • 1,5 dl tej (lehet növényi is)

 

    • , bors, szerecsendió




1. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük puhára a kölest, enyhén sózzuk.



2. A sajtszószhoz reszeljük le az ízlés szerint választott sajtot, majd tegyük egy kisebb lábasba, szórjuk rá a keményítőt és öntsük fel a tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük készre. Akkor lesz tökéletes, ha a sajt teljesen felolvadt, és egy sűrű, homogén szószt kapunk. A legvégén ízlés szerint ízesíthetjük egy kis sóval, borssal, szerecsendióval.



3. A brokkolit kisebb darabokra szeletelve tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, enyhén sózzuk, borsozzuk, tegyünk mellé a tisztított fokhagymagerezdeket, locsoljuk meg 1-2 evőkanál olvasztott kókuszolajjal és sütőben kb. 15 perc alatt 180°C-on süssük enyhén pirosra.



4. A főtt kölest, a sajtszószt és brokkolit keverjük össze, tegyük hőállő tálba, a tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük 180°C-os sütőbe, ahol süssük további 20-30 percig, amíg a sajt megpirul.



Akár salátával kiegészítve önmagában is tökéletes könnyed étel edébre, vagy vacsorára, de akár sültek mellé köretként is elkészíthetjük!



Jó étvágyat :)