Blog

Süthető házi gyurma recept

2021.04.20 12:12
Süthető házi gyurma recept

Gyereknap alkalmából egy igazán egyszerűen és könnyedén elkészíthető házi gyurma receptet hoztunk. A végeredmény egy puha, jól formázható és színezhető, festhető gyurma, ami sütőben könnyen szárítható, így az elkészült alkotásokat sokáig megőrizhetitek ;) Ráadásul így környezetbarát gyurmát készíthettek,amibe pontosan tudjátok mi kerül!  Készíthettek belőle a gyerkőcökkel különböző figurákat, játékokat, de akár díszeket is, amit a nyári kerti gyerekzsúrok alkalmával akár ültető kártyának, vagy poháralátétnek is használhattok. 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

    • 1 és 1/4 bögre víz

 

    • ételfesték színezéshez




Elkészítés



1. Mérjétek ki egy lábasba az összetevőket, majd keverjétek csomómentesre.



2. Közepes lángon folyamatos keverés mellett főzzétek sűrűre a masszát.



3. Tegyétek egy nyújtólapra, osszátok szét annyi felé, amennyi színt szeretnétek. Takarjátok le őket, és várjatok kb. fél percet, amíg picit kihűlnek. Tegyétek hozzá a színező anyagokat, majd gyors mozdulatokkal gyúrjátok össze! Itt még elég meleg lehet a gyurma, ezt a folyamatot jobb ha felnőttek végzik! A színezékekből 1-2 csepp, vagy 1-2 csipet is elegendő. Takarjátok le nedves ruhával, amíg ki nem hűl (ez 5-10 perc). 



4. Jöhet a gyurmázás! 



TIPP: Ha minél természetesebb végeredményt szeretnétek, és nem szívesen dolgoztok mesterséges színezékekkel, használjatok a színezéshez színes fűszereket, pl. kurkumát, piros paprikát, céklaport stb.