Blog

Szilvás galette

2021.04.20 12:06
Szilvás galette

A friss, hazai gyümölcsöknek egy hatalmas hátránya van, hogy nem lehet őket egész évben frissen elmajszolni :D  Sajnos gyorsan eltelik az a pár hét, amíg aktuális kedvencünk frissen és üdén ott csücsül a kertünkben a gyümölcsfán, vagy a helyi piac standjain. Ilyenkor ki kell használnunk a lehetőséget, és a lehető legtöbb módon felhasználni az éppen szezonális finomságot. Nyár végén, ősz elején a szilva hoz színt életünkbe és ételeinkbe! Mi most egy cukormentes, teljes kiőrlésű lisztből készült szilvás galette sütibe bújtattuk kedvenc lila gyümölcsünket, a végeredmény pedig káprázatos lett, nemcsak ízeiben, de küllemében is! 

A szilvás galette hozzávalói:



Tésztához:




    • 200 g teljes kiőrlésű liszt

 

    • 100 g hideg  laktózmentes vaj, vagy margarin

 

 

 

    • 2 evőkanál hideg víz

 

 

    • 1 db citrom reszelt héja




Töltelékhez:




    • 300g szilva

 

    • 1 teáskanál fahéj

 

 

 

    • 1 db tojás a kenéshez




A szilvás galette elkészítése:



1. A teljes kiőrlésű lisztet a sóval összekeverjük és elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal vagy margarinnal. Ezután hozzáadjuk az édesítőszert, a citrom reszelt héját, a vizet és a kókusz krémet. Addig gyúrjuk a tésztát, míg össze nem áll. A szilvás galette tésztáját 10-15 percig hűtőben pihentetjük.



2. Amíg a tészta pihen, a szilvát kimagozzuk majd tetszőleges formára vágjuk (karika, kocka). Hozzáadjuk az édesítőt és a fahéjat, majd alacsony lángon folytonos kevergetés közben hozzáadjuk a tápiókakeményítőt és addig melegítjük amíg az első buborék nem jelenik meg. Ha túl sűrű lesz, úgy érezzük igényli a szilvás töltetlék, akkor  3-4 evőkanál vizet adhatunk hozzá. 



3. Miután kaptunk egy sűrűbb állagot, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk a szilvás galette gyümölcsös töltelékét. A tésztát lisztezett alapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, majd középre helyezzük a szilvát, úgy hogy körben 7-8 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet tetszőlegesen felhajtogatjuk kb 5-6 részben. Nem kell se egyformának se szépnek lennie, ugyanis ez tényleg egy rusztikus, házi sütemény :)



4. A tészta tetejét megkenjük a tojással és közepes fokozaton kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük.



TIPP: a szilvás galette tésztáját ízlés és szezon szerint más gyümölccsel is megtölthetitek! A töltelék elkészítésének eljárása ugyanez lesz. Így például nagyszerű almás, körtés vagy akár barackos galette is készülhet ;)



Jó étvágyat!




szilvás galette