Blog

Tejmentes rizskoch

2021.04.20 12:01
Tejmentes rizskoch

A rizskoch egy igazi régi klasszikus, mely generaciók óta tartja népszerűségét. Nem véletlenül, hisz azon kívül, hogy mérhetetlenül finom és könnyű desszert, nem mehetünk el amellett, hogy a rizs rengeteg értékes fehérjét tartalmaz, ezáltal laktató, így önmagában kitesz egy étkezést a nap bármely részében. Persze mint minden klasszikust, a rizskochot is lehet egy picit reform módon megközelíteni. Ennek szellemében mi most kókusztejjel készítettük, így a végeredmény egy tejmentes rizskoch lett, így a laktózérzékenyeknek sem kell lemondaniuk régi kedvencükről!

A tejmentes rizskoch hozzávalói:




 

 

 

 

    • mazsola (ízlés szerint)

 

    • 100 g laktózmentes vaj, vagy margarin (akár teljes mértékben elhagyható)

 

    • vanília aroma, vagy vanília rúd kikapart magja

 

    • 3 db tojás




A tejmentes rizskoch elkészítése



1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük az 1 l kókusztejjel, hozzáadjuk a csipet sót és lefedve, néha megkevergetve puhára főzzük, célunk, hogy tejberizs állagot érjünk el. Kicsit hűlni hagyjuk majd hozzáadjuk a laktózmentes vajat, vagy margarint, valamint a  kókusztejben áztatott mazsolát és jól elkeverjük



2. A tojásokat válasszuk ketté. A tojássárgáját és az édesítőt habosra keverjük, majd belerakjuk a vanília aromát, vagy a vanília rúd kikapart magját és hozzáöntjük a rizshez.



3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd óvatosan a rizshez forgatjuk.



4. Kivajazott vagy kizsírozott (kókuszzsír) tepsibe/tortaformába simítjuk és 180 °C-on addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. Szeletelés és fogyasztás előtt érdemes picit hűlni hagyni a rizskochot.



TIPP: Az elkészült tejmentes rizskochot ízlés szerint tálalhatjuk friss gyömülcsökkel, lekvárral, vagy akár csokoládé öntettel ;)



Reméljük Ti is elkészítitek ezt a rizskoch receptet tejmentes verzióban! Jó étvágyat!