Blog

Villám reggelik - chia puding és másnapos zabkása

2021.04.19 12:15
Villám reggelik - chia puding és másnapos zabkása

A reggelek általában rohanósan indulnak mindannyiunk számára, ilyenkor sokszor az étkezés az utolsó utáni feladatnak marad, sokszor akár el is marad. Pedig mind tisztában vagyunk a reggeli fontosságával, hiszen ez az az étkezés, amiből az egész délelőtti energiánkat meríteni fogjuk, így egy jól megválaszott reggelivel akár az egész napunkat szebbé és könyebbé tehetjük ;) Ehhez hoztunk most két remek ötletet, amikkel reggel ráadásul már semmi dolgotok, mint elővegyétek a hűtőből és már ehetitek is, vagy akár magatokkal is vihetitek a munkába vagy a suliba. Sőt nem csak reggelinek tökéletesek, hanem akár tízórai, vagy délutáni nasi is lehet belőlük. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy kifejezetten egészségesek és táplálóak is, így az energiatartalékokkal biztosan nem lesz gond :) Íme tehát a két villám reggeli receptünk, a chia puding és a másnapos zabkása!

Mind a chia puding, mind a másnapos zabkása egy rendkívül könnyen elkészíthető étel, amik nem igényelnek főzést és az ízesítésüknek csak a kreativitásotok szab határt. Mi most megmutatjuk az alapreceptet, de ezeket kedvetekre ízesíthetitek kakaóval, mogyoróvajjal, fűszerekkel, lekvárokkal, gyümölcsökkel és magvakkal ízlésetek szerint. 



Chia puding recept



Hozzávalók (1 főre):




 

 

 

    • ízesítők ízlés szerint




Elkészítés:



A chia pudinghoz  a chia magot alaposan keverjétek össze a magtejjel és az édesítőszerrel. Az alapos keverés itt tényleg kulcsfontosságú a tökéletes állagú chia puding elkészítéséhez, hiszen a pici chia szemek rengetek nedvességet képesek megkötni, de gyorsan képesek egymással is összetapadni, így viszont csökken a szabad felületük, tehát csökken a nedvességfelvevő hatásuk is, kevésbé lesz pudingszerű a végeredmény. Ha szeretnétek keverjetek hozzá kakaót, fahéjat, vaníliát stb. Ezután tegyétek hűtőbe egy éjszakára, ennyi idő alatt a kis chia magok szenzációs munkát végeznek. Reggel vegyétek ki a hűtőből, keverjéte át újra alaposan, jöhetnek a feltétek és már kész is a fitt reggeli.



Másnapos zabkása



Hozzávalók (1 főre):




 

    • 80 ml magtej vagy tej

 

 

    • ízesítők ízlés szerint




Elkészítés:



A zabpehely, ha elég időt adunk neki, főzés nélkül is tökéletesen krémes állagot eredményez a magtejjel, ráadásul így értékes B-vitaminjaiból sem veszít. A másnapos zabkása elkészítése is gyerekjáték, a kimért zabpelyhet  öntsük fel a magtejjel, tegyük hozzá az édesítőszert, az egyéb ízesítőket, és mehet is  a hűtőbe. Pár óra múlva már kellemesen puhák lesznek a zabpehely szemek, kész is a tápláló reggelink, vagy délutáni nasink, ami energiát ad a nap hátralévő részének.



Reméljük elkészítitek ezeket a szuper napindító finomságokat! Jó étvágyat ;)