A dió, az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcs, hiszen bőségesen tartalmaz zsírsavat, fehérjét, ásványi anyagokat és vitaminokat.
Magas fehérje tartalma miatt a vegetáriánusok sok olyan tápanyaghoz juthatnak, amelyeket hagyományosan csak állati táplálékokból tudunk felvenni.
Az ásványi anyagok közül kiemelten magas a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán tartalma. Vitaminokból főként B1-, B2-, E és C-vitamin tartalma jelentős.
Rendszeres fogyasztása segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket. Akár egymaréknyi bőven elég egy nap, amit nyugodtan fogyaszthatunk édesség helyett, nassiolnivalóként is
Elsősorban nyersen ajánljuk a fogyasztását, mert így épségben megmaradnak benne hasznos tápanyagai. Joghurtba, kefirbe, müzlibe keverve, de akár salátába, süteményekbe téve, darabolva, vagy finomra darálva kiválóan felhasználható.
Magas kalóriatartalma miatt inkább rendszeresen kis mennyiséget ajánlatos fogyasztani belőle, az elhízás lehetősége miatt