A quinoa az egyik legtáplálóbb gabonaféle, sokféle ásványi anyagot (magnézium, kálium, kalcium, vas, cink) tartalmaz, de igen gazdag B-, C-, és E-vitaminban is. Magas a rost- és esszenciális aminosav-tartalma, valamint antioxidánsokban is bővelkedik. Így a quinoa fogyasztásával a szervezet, az ásványi anyagokat és vitaminokat is pótolja.
Fogyaszthatjuk köretként rizs helyett vagy salátába keverve, de akár a reggeli zabpelyhet is lecserélhetjük quinoa pehelyre, ha egy igazán fehérjedús reggelit szeretnénk elkészíteni. A quinoa pehely ugyanúgy képes megszívni magát tejjel, vagy vízzel, tehát ugyanolyan gyorsan elkészíthető. A quinoa közeli rokona a spenótnak, céklának és az amarántnak.
A termék gluténmentes, ezért cöliákiában (lisztérzékenység, gluténérzékenység) szenvedőknek ajánlott.
ELKÉSZÍTÉS:
Öntsük a csomag tartalmát egy nagy tapadásmentes edénybe. Öntsük fel 1,2 liter forrásban lévő vízzel (vagy zöldségalaplével az extra ízért). Adjunk hozzá 4 evőkanál extra szűz olivaolajat és 1 teáskanál sót. 18 percig főzzük, időnként megkeverve. Amikor a víz felszívódik, a magok kinyíltak és megpuhultak, a quinoa elkészült. Vegyük le a tűzről. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kis adag vajat és reszelt parmezánt, hogy krémesebb legyen. Jól keverjük össze és a quinoa tálalható.