Amarántliszt 500g
Amarántliszt 500g
899 Ft

Amarántliszt 500g

A rendkívül jó beltartalmi értékekkel rendelkező amaránt magjából készült liszt remek alternatíva lehet gluténmentes diéta esetében a búzaliszt kiváltására. Karakteres íze miatt 10-30%-ban érdemes különböző tészták készítése során egyéb lisztek mellett adagolni. Változatosan alkalmazható süteményekhez, sós és édes kelt tésztákhoz, valamint sűrítésére is.
899 Ft
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Részletek

Leírás



Az ősi azték és inka kultúra egyik meghatározó tápláléka volt. Népszerűsége Közép- és Dél-Amerikában a mai napig töretlen, több fajtáját termesztik és fogyasztják az apró magjaiból készült ételeket.



Az amarántot álgabonaként szokás megnevezni, mivel beltartalmi tulajdonságai és felhasználhatósága nagyban hasonlít a gabonákéra, de növénytanilag a disznóparajfélék családjába tartozó kétszikű növény. Neve a görög amarantos szóból ered, ami a „nem hervadó virág” jelentéssel bír.



Az 1970-es évek közepén, egy amerikai kutató, John Robson munkáságának köszönhetően vált világszerte ismertté. Ő figyelt fel és kezdte el kutatni a mag kitűnő beltartalmi paramétereit, majd javasolta amerikai honosítását is. Ekkor az amerikai Rodale Intézet kutatói számos fajtáját összegyűjtötték és nemesítették, kifejlesztették élelmiszeripari felhasználhatóságának módjait. Az ezt követő tíz évben az amarant eljutott a világ számos pontjára, így hazánkba is. Magyarországon 1985 körül kezdtek foglalkozni honosításával.



Magas fehérje- és vastartalma miatt ajánlott vegetáriánus és vegán étrend esetén, emellett lisztérzékenyek is fogyaszthatják



Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy több antinutritív anyagot tartalmaz, amelyek csökkentik a fehérjék emészthetőségét, de ezek szinte teljes mértékben csökkenthetőek hőkezelés hatására.



Amarántliszt felhasználási javaslat



Sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan alkalmas pattogtatásra, extrudálásra, az így kapott termék kitűnő választás reggeli müzlikbe, krémlevesekbe levesbetétnek. Lisztje  tésztákban 10-30 %-ban használható búzaliszt helyett. E százalék fölötti alkalmazása jellegzetes íze miatt nem javasolt. Megfőzve, fűszerezve, alkalmas köretnek, tölteléknek, panírnak. Számos édesség alapanyagául is szolgál.




Nettó tömeg: 500 g

Összetevők: amarántliszt

Származási hely: EU

Felhívjuk figyelmedet, hogy a termék alapanyaga alapvetően gluténmentes, azonban a csomagolás, nem 100%-ban gluténmentes üzemben történik, ezért előfordulhat glutén szennyezettség.

Átlagos tápérték 100 g termékben:

- Energia: 1520 kJ / 362 kcal
- Zsír: 8,5 g
- amelyből telített zsírsavak: 2,1 g
- Szénhidrát: 63 g
- amelyből cukor: 3,9 g
- Fehérje: 16 g
- Rost: 7,8 g
- Só: 0.1 g

A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!
Hasonló termékek