Xilit / Xylitol / Nyírfacukor - 500g / 0,5 kg
Xilit / Xylitol / Nyírfacukor - 500g / 0,5 kg
870 Ft

Xilit / Xylitol / Nyírfacukor - 500g / 0,5 kg

A xilit, vagy más néven nyírfacukor természetes cukoralkohol, ami a legtöbb növényben megtalálható. Bár megjelenésben és felhasználhatóságában rendkívül hasonlít a hagyományos kristálycukorra, alacsony glikémiás indexe (GI=7) és  hasznos kalóriatartalma miatt érdemes nyírfacukorra váltani egészségünk megóvása érdekében. 
870 Ft
A vásárlás után járó pontok: 17 Ft
Részletek

Leírás



A nyírfacukor elnevezés onnan eredeztethető, hogy kezdetben a nyírfa édes rostjaiból állították elő a xilitet. 1902-ben Nobel-díjjal jutalmazták Herman Emil Fischert, aki a xilit felfedezője. Mivel ekkor a szacharóz előállítása olcsó volt, így az iparban nem figyeltek fel erre a remek cukorpótló alternatívára. A második világháború utáni cukorválság ösztönözte a Finn Cukorvállalatot a xilit ipari előállításának kidolgozására. Az élelmiszeriparban főleg rágógumik, üdítőitalok és egyéb diétás édességek gyártása során alkalmazzák.



Alacsony glikémiás indexe, kalória- és szénhidráttartalma miatt cukorbetegek és diétázók számára tökéletes választás a cukor kiváltására. 



Nagy mennyiség, egyszerre történő fogyasztása első alkalmakkor hasmenést okozhat arra érzékenyeknél, így célszerű kisebb mennyiséggel hozzászoktatni szervezetünket. Később nagyobb mennyiség (20-30g) sem okoz ilyen problémát.



Felhasználási javaslat



Édesítő ereje a kristálycukoréval megegyező, így –pár kivétellel- teljesen kiváltható vele a kristálycukor minden receptben. Kiváló sütésre is, mert magas hőmérsékleten sem veszíti el édes ízét és nem keseredik meg. Gombaölő hatása miatt sajnos kelt tésztákban nem célszerű alkalmazni, valamint nem karamellizálható. 

Hasonló termékek