Amilyen apró, olyan sok jótékony hatása van a tökmagnak. Kiemelkedően magas a fehérjetartalma: 100 g tökmag 28.5 g fehérjét tartalmaz, emellett bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban (a tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás!) és cinkben. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert.
A tökmag ezenkívül gazdag antioxidánsokban, például karotinoidokat és E-vitamint tartalmaz. Az antioxidánsok csökkenthetik a gyulladásokat és megvédik a sejteket a káros szabad gyököktől. Gazdag rostokban - a tökmagkrém a tökmagolajjal ellentétben ezekenek a rostoknak a 100%-át tartalmazza.
A tökmagot készítés előtt enyhén megpörkölik, hogy finom íze még jobban érvényesüljön. Kevés jó minőségű sót raknak hozzá, majd krémesre őrlik, innentől pedig a felhasználásnak csak a fantázia szab határt.
Kenheted bármilyen szendvicsbe, vaj helyett. Egy szelet jó minőségű (kovászos) kenyér, rá 1-2 tk tökmagkrém, rá cottage cheese, majd pár szelet paradicsom, végül rukkola vagy bébispenót, és már kész is a szuperfinom, fehérjedús és egészséges reggeli.
Azon túl, hogy finom:
Minden diétába beilleszthető Vegán, Keto, Gluténmentes, Laktózmentes, Paleo, Tejfehérjementes
Alacsony a GI indexe
Magas a telítetlen zsírsav tartalma
Magas fehérje-, és rendkívül alacsony szénhidráttartalom 28 g fehérje/100 g, 3 g CH/100 g
Sokoldalúan felhasználható Smoothie-ba, zsalátaöntetkhez, mártásokba, kenyérre kenve...