Részletek
A kurkumagyökeret már legalább 4000 éve használják Indiában és a környező országokban. Az egyik legnagyobb becsben tartott gyógynövényük, amely egyben elengedhetetlen összetevője számos fűszerkeveréküknek is. Különleges hatásai miatt hamar felkeltette a tudomány érdeklődését, ennek köszönhetően pedig egyre többet vizsgálták.
A kurkumában található kurkumin, ami a sárga színéért felelős, az egyik legjobban kutatott természetes hatóanyag, ami erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai révén rengeteg különböző probléma esetén nyújt hatékony támogatást. Az egyetlen gond, hogy a szájon át szedett kurkumin a bélrendszerből nem jut át a véráramba, márpedig ahhoz, hogy az egész szervezetre és ne csak az emésztőrendszerre legyen jótékony hatással, valamilyen módon a véráramba kell juttatni.
Kiknek érdemes kurkuma termékeket fogyasztani?
Szerencsére mára több megoldás is született arra, hogy a szájon át szedett kurkumin jó hatásfokkal a véráramba kerüljön. Ezeket a készítményeket már az emésztőrendszeri problémákon túl is számos esetben találták hatékonynak. A különféle felszívódást segítő megoldások közül a legtermészetesebb és legjobban hasznosuló módszereket alkalmaztuk, amit saját fejlesztéseinkkel tettünk még egyedibbé.
A kurkumin kiegészítése ígéretes eredményeket produkált az alábbi esetekben:
Ízületi gyulladás és a vele járó krónikus fájdalommal járó panaszok enyhítésében
Szorongás és depressziós tünetek csökkentésében (az idegrendszeri gyulladás mérséklése által)
Egyéb krónikus gyulladással összefüggésben álló betegségeknél, például emésztőrendszeri gyulladásos betegség esetén, 2-es típusú cukorbetegségnél és bizonyos daganatoknál
Kedvezően befolyásolta az egészség szempontjából fontos vérlipidek, májértékek és egyéb gyulladást mutató értékek szintjét, illetve javította a szív- és érrendszer működését.
Melyek a kurkuma legfőbb hatóanyagai?
A kurkuma fő hatóanyagai a kurkuminoidok. A benne lévő 3 féle kurkuminoid közül a kurkumin a legjelentősebb. A kurkuminoidokon túl tartalmaz a kurkuma illóolaj-komponenseket is, amelyek közül a leghatásosabbak az ún. aromatikus-turmeronok. Ezek a kurkuminoidok hasznosulását is javítják, de maguk is rendelkeznek kedvező hatásokkal, például gyulladáscsökkentőként hatnak. A kurkuminoidokon és az eszenciaolaj-komponenseken (turmeronokon) kívül a kurkuma vízoldékony, gyulladáscsökkentő poliszacharidokat is tartalmaz, amelyek a kurkuminhoz hasonlóan hatásosnak bizonyultak ízületi panaszok esetén.
A kurkumának tehát a leghatásosabb és legtöbbet vizsgált összetevői a kurkuminoidok, de a benne lévő illóolaj-komponensek (aromatikus-turmeronok) és vízoldékony kurkuma-poliszacharidok egyaránt hasznosak. Ahhoz, hogy a kurkuminoidok összes pozitív hatását megtapasztaljuk, olyan terméket kell választanunk, ami valóban nagyon jól hasznosul.
Fontos különbségek a különböző kurkuma termékek között
Mint minden hatóanyagbeviteli-forma esetében, a kurkuma-preparátumoknál is az mutatja meg az adott készítmény hatásosságát, hogy a hatóanyagok milyen mértékben jutnak el azokhoz a szervekhez/szövetekhez/sejtekhez, amelyekre pozitív hatást kell kifejteniük.
Ahhoz, hogy a kurkuminoidokat a szervezetünk valóban hasznosítani tudja, először át kell őket juttatni a bélfalon, majd biztosítani kell, hogy minél hosszabb időn keresztül elérjék a megfelelő vérszintet, hogy aztán bejuthassanak a sejtekbe. Mivel a szervezetünk próbálja kiválasztani a kurkuminoidokat, nem könnyű elérni, hogy egy termék hatásos legyen. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, többféle technológiával próbálkoztak, amelyek során a kurkuminoidokat egyéb anyagokkal kombinálták, vagy különféle módszerekkel javították a felszívódásukat.
Számos kurkuminoidokat tartalmazó termék létezik, azonban ezek közül kettő az, ami tartósan elég magas vérszintet eredményez, és így a kurkuminoidokat biztosan eljuttatja a sejtekhez: a CurQfen® és a BCM-95®/Curcugreen®/Bio-Curcumin ®.
A termékkép csak illusztráció!