Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Zabpehelyliszt 500 g

Ár:
210 Ft

A zabpehely remek szénhidrátforrás, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, magas a rosttartalma és még finom is. A belőle őrölt liszt a zabpehely legtöbb jótékony tulajdonságát megőrzi. Bármilyen receptben kiválthatjuk vele a búzalisztet, legyen szó sós, vagy édes tésztákról, süteményekről, sűrítésről.

Nyomokban glutént tartalmazhat!

Menny.:db

Leírás és Paraméterek

Leírás

A zab a perjefélék családjába tartozó növény, ami Ázsiában és Európában őshonos. Egyes feltételezések szerint Európába a lovas népek, köztük a magyarok ősei hozhatták magukkal ezt a haszonnövényt. Észak-Európa zordabb éghajlatán is terem, így az itt élő népeknek is hasznos eledele és takarmánynövénye volt, számos kelta és germán sírban találtak bizonyítékot. Főként állati takarmánynak használták, de főztek belőle sört, kását, lisztjéből pedig kenyeret. A diétázók és egészséges életmódot követők között egyre nagyobb népszerűségnek örvend remek beltartalmi értékeinek köszönhetően. A zabot feldolgozása során bár hántolják, az értékes csíra és a korpa rész nem kerül eltávolításra, ennek köszönhető a többi gabonához képest kiemelkedő rost, vitamin- és ásványianyag-tartalma.

Beltartalmi értékek

A zabpehelyben megtalálható oldható rostok megfelelő szinten tartják a „rossz” LDL és a „jó” HDL koleszterineket. A rostok nagy mennyiségű vizet képesek felvenni, ami segít a megfelelő emésztés és a hosszan tartó teltségérzet kialakulásában, ami nagy segítség diéta esetében. Kutatások számos egyéb pozitív hatást is tulajdonítanak a magas rosttartalmú étkezésnek, többek között segíti a rák elkerülését, csökkenti a magas vérnyomást, karbantartja az érrendszert. Lassú felszívódása, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbeteg számára is fogyasztható. Vitaminok közöl kiemelkedő B-vitamin, K-vitamin és E-vitamin tartalma. Kiváló forrása a cinknek, kálciumnak, magnéziumnak, mangánnak, a szelénnek és a vasnak.

A zab és a gluténérzékenység: a zab avenin fehérjét tartalmaz, ami a búza gluténjéhez hasonló, azonban a betegek többségénél nem váltja ki az autoimmun reakciót. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható zab a betakarítás és feldolgozás során keresztszennyezés hatására válik glutén tartalmúvá. Fontos tehát, hogy súlyos gluténérzékenység esetén, csakis garantáltan gluténmentes zab termékeket vásároljanak!

Felhasználási javaslat

A zabpehelyliszt kiválóan alkalmas sós és édes tészták, péksütemények, sütemények készítésére. Kellemes ízének köszönhetően akár teljes mértékben kiváltható vele a búzaliszt. Sűrítésre is alkalmas rántások, habarások készítésére. 

Paraméterek

Nettó tömeg 1000 g
Összetevők zabpehelyliszt
Származási hely -
Átlagos tápérték 100 g termékben
- Energia -kJ / - kcal
- Zsír - g
- amelyből telített zsírsavak - g
- Szénhidrát - g
- amelyből cukor - g
- Fehérje - g
- Rost - g
- Só - g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Termék címkék: zabpehely liszt, zabpehelyliszt