Az acai Braziliában, az amazonasi őserdőkben őshonos növény, melynek sötétkékes-vöröses színű bogyós terméseit fogyasztjuk. Az amazonasi őslakosok az acai termés egészségmegőrző hatása miatt a növényt az "élet fája" néven tisztelik. A bogyókat fagyasztva szárítással tartósítják, ami az egyik legkíméletesebb tartósítási eljárás, ezzel is elősegítve az acaiban található értékes anyagok megőrzését. Az acai rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, ráadásul az egyik legmagasabb ORAC értékkel rendelkező élelmiszer. Az ORAC érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity = Oxigéngyök Abszorbciós /elnyelő/ Kapacitás) az élelmiszerek antioxidáns hatásának mérésére szabványosított érték, ami megmutatja egy adott élelmiszer szabadgyök semlegesítő képességét.Minél magasabb ez az érték, annál hatékonyabb az öregedésgátló és betegség megelőző hatása a vizsgált alapnyagnak. Ezen értékek alapján az acai kb. kétszer olyan erős antioxidáns hatással rendelkezik, mint a színtiszta C-vitamin, és közel háromszor hatásosabb a tiszta E-vitaminnál. Az acai kékes-vöröses színét adó antocianin például az egyik jelentős antioxidáns a növényben, ami védi az ereket és gátolja a gyulladások kialakulását a szervezetben.
Az acai bogyó emellett gazdag fehérjékben, rostokban, vitaminokban (A, B2, B2, B3, E), ásványi anyagokban és nyomelemekben (kálcium, foszfor, vas) ,omega-3 és omega-6 zsírsavakban.
Felhasználási javaslat
Átlagosan napi kb. 1-2 teáskanál mennyiség fogyasztása javasolt, turmixba, smoothie-ba, kásába, joghurtba, gyümölcslébe keverve, de akár önmagában vízzel is fogyasztható.
Összetevők: 100% acai
Származási hely: Kína
Átlagos tápérték 100g termékben:
Energia: 2498 kJ/597 kcal
Zsír: 54g
ebből telített zsírsavak: 15g
Szénhidrát: 4,5g
ebből cukrok: 2g
Fehérje: 9,8g
Só: <0,1g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek! A csomagoláson feltüntetett aktuális tápértékek eltérhetnek az itt megadottaktól. Kérjük az aktuális tápértékekről érdeklődjenek Kollégáinknál!