Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Bio amaránt mag 500g

Ár:
590 Ft
Az amarántmag páratlan beltartalmi értékének valamint változatos és könnyű felhasználhatóságának köszönheti több évszázados sikerét. Az amaránt az álgabonák közé sorolható, így gluténmentes étrend esetén is bátran fogyasztható.

Leírás és Paraméterek

Leírás

Az ősi azték és inka kultúra egyik meghatározó tápláléka volt. Népszerűsége Közép- és Dél-Amerikában a mai napig töretlen, több fajtáját termesztik és fogyasztják az apró magjaiból készült ételeket.

Az amarántot álgabonaként szokás megnevezni, mivel beltartalmi tulajdonságai és felhasználhatósága nagyban hasonlít a gabonákéra, de növénytanilag a disznóparajfélék családjába tartozó kétszikű növény. Neve a görög amarantos szóból ered, ami a „nem hervadó virág” jelentéssel bír.

Az 1970-es évek közepén, egy amerikai kutató, John Robson munkáságának köszönhetően vált világszerte ismertté. Ő figyelt fel és kezdte el kutatni a mag kitűnő beltartalmi paramétereit, majd javasolta amerikai honosítását is. Ekkor az amerikai Rodale Intézet kutatói számos fajtáját összegyűjtötték és nemesítették, kifejlesztették élelmiszeripari felhasználhatóságának módjait. Az ezt követő tíz évben az amarant eljutott a világ számos pontjára, így hazánkba is. Magyarországon 1985 körül kezdtek foglalkozni honosításával.

Beltartalmi értékek

Bár az amaránt hasonlatos a gabonákhoz, fehérje és zsírtartalma jóval magasabb, kiemelkedően magasabb esszenciális aminosav tartalommal rendelkezik. Ásványi anyagok közül érdemes megemlíteni kálcium, kálium, foszfor, magnézium, cink és vas tartalmát. Emellett B2- és B6 - vitamin szükségletünk pótlásában is számíthatunk rá. 8-10% körüli zsírtartalmát főként telítetlen linol- és linolénsav adja, amik az omega-6 és az omega-3 zsírsav család tagjai.

Hasznos lehet csontritkulás megelőzésében, magas fehérje- és vastartalma miatt ajánlott vegetáriánus és vegán étrend esetén, emellett lisztérzékenyek is fogyaszthatják

Kedvezőtlen tulajdonsága, hogy több antinutritív anyagot tartalmaz, amelyek csökkentik a fehérjék emészthetőségét, de ezek szinte teljes mértékben csökkenthetőek hőkezelés hatására.

Felhasználási javaslat

Sárga héjú fajtája a kukoricához hasonlóan alkalmas pattogtatásra, extrudálásra, az így kapott termék kitűnő választás reggeli müzlikbe, krémlevesekbe levesbetétnek. Lisztje  tésztákban 10-30 %-ban használható búzaliszt helyett. E százalék fölötti alkalmazása jellegzetes íze miatt nem javasolt. Megfőzve, fűszerezve, alkalmas köretnek, tölteléknek, panírnak. Számos édesség alapanyagául is szolgál.

Paraméterek

Nettó tömeg 500 g
Összetevők bio amaránt mag
Származási hely -
Átlagos tápérték 100 g termékben
- Energia 1145 kJ / 269,5 kcal
- Zsír 16 g
- amelyből telített zsírsavak 1,5 g
- Szénhidrát 2 g
- amelyből cukor 0,2 g
- Fehérje 25,8 g
- Rost 38 g
- Só 0 g
A tápérték adatok tájékoztató jellegűek!

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményét



Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Hasonló termékek

Termék címkék: amaránt, gluténmentes mag